Met een growth mindset wordt je alsmaar beter

De zomervakantie gebruiken wij thuis altijd om even stil te staan. Bij hoe we het afgelopen jaar vonden gaan en wat we het volgend jaar beter willen doen. Met 2 schoolgaande kinderen is daarbij een vast ritueel de boeken en schriften van het afgelopen schooljaar even doornemen. Tussen de spullen van mijn dochter kwam ik deze bijzondere poster over ‘Growth Mindset’ tegen.

Growth Mind-set poster
Growth Mind-set poster

Mijn dochter is bijna 10 en heeft het er een aantal keer over gehad thuis. Zij legt het als volgt uit:
“A growth mindset helps you to keep learning and become smarter. A fixed mindset is when you want to look smart”.
Ik realiseer me nog eens wat een bofkont ze is, om op deze leeftijd met zulke wijze levensmaterie bezig te zijn. Het zijn stuk voor stuk waardevolle lessen die we als volwassenen nodig hebben om te blijven groeien.
Hoe vaak kom je in een zakelijke omgeving tegen dat volwassenen proberen zo slim mogelijk voor de dag te komen?
Kunnen wij inzien dat we fouten nodig hebben om alsmaar beter te worden?
En zijn we in staat oprecht te willen leren van iemand anders die het beter doet?

Dit zijn mijn 3 favorieten:

 1. I’m on the right track (instead of I’m awesome at this). 
  Het is heel verleidelijk om uit te blinken met waar je goed in bent. Het geeft ons voldoening en bevredigt het gevoel dat je goed bezig bent. Het zelfvertrouwen wat we hieruit halen hebben we nodig, het is tegelijkertijd een grote belemmering voor je eigen persoonlijke groei. Blijf altijd werken aan continue verbetering en stel je ambities dus ook op tijd bij; ‘Als je de slimste bent in de kamer, dan ben je in de verkeerde kamer’. 
 2. Mistakes help me get better (instead of I made a mistake)
  We vinden het niet makkelijk om onze fouten toe te geven. Er is een hoop zelfvertrouwen voor nodig, want anderen zullen snel oordelen. Ben je wel goed genoeg, doe je het wel goed genoeg? Onzin natuurlijk, want hoe meer fouten je maakt, des te beter je wordt. Dit statement wordt uitgelegd in de video op mijn eerdere blog ‘Doen wordt het nieuwe leren’.
 3. I’m going to figure out how she does this (instead of she’s so smart I will never be that smart). 
  Deze vind ik interessant omdat hij me doet denken aan de schaarstementaliteit ; ‘Als ik een stuk van de taart neem, dan heb jij minder’. De schaarste mentaliteit werkt jaloezie in de hand. En met jaloezie zul je nooit in staat zijn te leren van iemand die ergens beter in is. Wat je nodig hebt om te leren is een overvloedsmentaliteit. ‘Als jij een stuk van de koek neemt, ben ik blij voor je. Er is genoeg voor mij.’Ik ben opgegroeid in een onderwijssysteem waar prestaties de meetlat waren. Je cijfers op je rapport werden bepaald door wat je bereikte in je proefwerk of examen. In deze prestatiecultuur moeten we winnen of de hoogste cijfers halen, dan voelen we ons goed. In mijn optiek beperkt dit het zicht op de potentie en ontwikkeling van ieder individu. Je zou niet alleen moeten kijken naar prestaties, maar ook naar de inspanning en vooruitgang die iemand maakt.
  Alleen dan haal je het maximale uit je potentie, zorg je voor continue ontwikkeling en bereik je het optimale.
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: