Hoe future-proof is je nieuwe werkgever?

Gisteren was ik op uitnodiging van de studievereniging ICT en Media bij de Haagse Hogeschool te gast. Het onderwerp wat ons verbond is de toekomst van IT, dus deed ik daar een praatje over. Met jongeheren, jongedames en docenten kijken naar de toekomst is heel erg de moeite waard. Ze zijn de toekomst en geven hem straks grotendeels ook vorm.
We keken naar de toekomst van het IT & Design vakgebied, hoe die zich nu al manifesteert, welke scenario’s we kunnen schetsen en wat de studenten zelf kunnen doen voor hun gewenste toekomst. Uiteraard hoort daar ook een checklist bij om je toekomstige werkgever op toekomstgerichtheid te onderzoeken.

Nu heeft de wereld waarzeggers genoeg dus was het zaak om een breed perspectief op de toekomst te bieden. Van Ray Kurzweil tot Gartner Hype Cycle en het gedachtegoed van Andrew Keen. Het balanceren van diverse inzichten stelt me in staat om geen publiek te verliezen merk ik steeds meer. Een beetje afgekeken van de meesters natuurlijk, maar dat terzijde. De uitkomst van scenario planning voor het vakgebied IT na de trendanalyse zag er als volgt uit:

Screen Shot 2018-05-30 at 10.52.21.png
Scenario planning Future of IT

De variabele onzekerheden die we zien:

  1. De mate waarin IT applicaties naar Cloud migreren
  2. De mate waarin IT & Design skills nodig zijn om IT applicaties en solutions te bouwen

Of alles naar Cloud systemen zal migreren, daar lopen de meningen over uiteen. En of je straks zonder programmeerkennis ook design en applicaties kunt maken is een mooie belofte, maar horen we ook al sinds de jaren 90.
Dus blijft het een onzekerheid en kun je er niet automatisch op rekenen. 1 Ding is wel zeker, het wordt makkelijker. Zo lijkt het steeds minder ingewikkeld om je eigen AI oplossing te bouwen met Cloud services als Amazon Sagemaker of Google Cloud AutoML bijvoorbeeld. Tegelijkertijd ligt mijn eigen Google Voice kit nu al 6 maanden stil na de eerste mislukte poging om iets te bouwen.

Als je die op een rijtje zet lijkt het over het algemeen een goed idee om studenten goed voor te bereiden op IT migratie en Business Transformatie.

Er is natuurlijk heel veel goed nieuws te vertellen aan IT & Design studenten over trends die we zien. Alles wordt digitaal en alle bedrijven worden Tech-bedrijven. Maar we keken dus ook naar minder goed nieuws. Naar de groeiende contrasten tussen ‘wat technisch kan’ en ‘wat we willen’. Dit wordt pijnlijk duidelijk aan de hand van Black Mirror’s Nosedive en wat hilarische video’s; voice manipulatie op een Adobe conferentie en manipulatie van gelaatsuitingen in video.
De AI die het werk van Designers en Developers langzaam overneemt deed de wenkbrauwen fronsen. Deze verscheen eind vorig jaar in een publicatie op TNW.

Screen Shot 2018-05-30 at 11.07.23

Het is mooi om jonge mensen bewust te maken tussen wat we zien aan vooruitgang en de brug te leggen naar hoe organisaties daarmee omgaan. We hebben het gehad over welke hulp organisaties ook van hun nodig hebben om toekomstgericht te leren werken.

De aanwezige alumni met een paar jaar werkervaring herkenden de problematieken die ik deelde heel erg goed. Vind ik leuk natuurlijk. Op hoofdlijnen zijn er 2 grote problemen die organisaties moeten verhelpen. Om ervoor te zorgen dat de snelheid van ontwikkeling in de markt synchroon gaat lopen met de snelheid van ontwikkeling intern. En hun toekomst perspectief te verbeteren.

  1. De muren om en in het bedrijf zullen transparant worden
  2. De mindset van hun mensen zal naar growth mindset evolueren

Daar past de volgende checklist bij om te controleren of jouw toekomstige werkgever future-proof is.

Screen Shot 2018-05-30 at 11.15.21

Ik hoop dat je hiermee een betere inschatting kunt maken hoezeer je beoogde werkgever zich op de toekomst voorbereidt. Maar ook leuk om de test eens te doen bij je huidige werkgever natuurlijk.

Benieuwd naar je feedback, en wat er mist of nog mogelijk is.
Happy Wednesday!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: