Op 28 november 2014 zijn we gestart met een 1ste ‘Book Talk’ bij T-Mobile.
Ik had de twijfelachtige eer om mijn inzichten van het boek ‘Tribes’ van Seth Godin te delen.
Het experiment is bedoeld om te leren, van het nieuwe leren. Ik lees een boek, doe daarmee inzichten en ideeën op. Vervolgens deel ik die in een presentatie. De sessie wordt bijgewoond door geïnteresseerde collega’s en opgenomen met Google Hangout.
Als je fysiek niet in de buurt bent, kun je dus live meekijken. Voor iedereen is de sessie ook na afloop terug te zien. En zo delen we kennis op een hele efficiënte manier. En met dit artikel ben je in een paar minuten helemaal bij. Je kunt natuurlijk altijd nog het boek lezen.
Terugkijken doe je hier. Mijn presentatie vind je ook op slideshare.
Zoals met ieder experiment, hebben we een hoop geleerd. De volgende editie zal beter gaan met een andere microfoon, een betere camera opstelling en de presentatie in Google Drive.
Het was in dat opzicht al een succes voordat we begonnen waren.
Leren door te doen. En fouten te maken. Laat dat nu ook gelijk een aanmoediging zijn uit dit geweldige boek.
‘Tribes’ is een boek voor iedereen die leuk en opwindend werk wil doen.
En zoals Godin het omschrijft ‘niet als een schaap-wandelaar door het leven wil gaan’.
Ik heb mijn belangrijkste inzichten van ‘Tribes’ voor je op een rij gezet:
1. Alle industrieën verdwijnen, uiteindelijk
Een geruststellende gedachte die Godin uiteenzet is dat alle industrieën en bedrijven komen en gaan.
Dat is op zich niets nieuws, alleen de periode tussen het ontstaan en verdwijnen van industrieën wordt in hoog tempo steeds korter.
Waar in de jaren 80 bedrijven nog gemiddeld 35 jaar in de Fortune500 stonden, is in 2014 40% van de bedrijven jonger dan 10 jaar.
Verandering is iets waar we allemaal aan moeten geloven. Of we nu in de muziek business zitten, reiswereld of telecom industrie.
2. We zijn traditioneel gericht op het in stand houden van status quo
De vergelijking die in het boek wordt gemaakt met het vorstendom uit de middeleeuwen is treffend.
Alles in die tijd is gericht op het dienstbaar zijn naar de koning.
In een samenleving waar een sterke hierarchy is opgetuigd om er op toe te zien dat de burgers zich aan de regels houden.
Dit fenomeen zie je ook bij veel bedrijven opgebouwd. Management werkt aan het opstellen van procedures en houdt toezicht.
Het is dus geen wonder dat we zo functioneren op het houden van de dingen zoals die zijn.
Mensen in het algemeen zijn bang op buiten begaande paden te treden. Bijzonder detail is dat Godin die angst nadrukkelijk omschrijft;
Angst niet om fouten te maken (in grote bedrijven worden fouten zelden met grote gevolgen gestraft), maar bang om niet in het systeem te passen, om anders te zijn.
3. Voor ‘Challenging status quo’ is moed nodig
Via een omschrijving van religie en geloof legt Godin je helder het verschil uit. Geloof is hetgeen waar je zelf sterk in gelooft, iets wat iedereen nodig heeft, een pilaar in onze samenleving.
Religie is de set van bedachte regels en protocollen waaraan je geacht wordt je te houden. In onze geschiedenis eindigden ketters op de brandstapel, ketters waren bedreigend voor de status quo.
Als je er zo over nadenkt, is het ontzettend moedig om de status quo aan te vallen. Het is immers veel makkelijker, alles te laten zoals het is, en om niets ter discussie te stellen.
4. Initiëren is beter dan antwoorden en reageren
Reageren doen we primair, onze eerste reactie als iemand iets tegen ons zegt komt van binnen uit. De reactie is instinctief en intuïtief en vaak een tikkeltje primair. Managers reageren.
Antwoorden is verstandiger dan reageren. Om te antwoorden is iets meer reflectie nodig. Bedrijven antwoorden, op stappen concurrentie bijvoorbeeld.
Individuen antwoorden ook, op loopbaan mogelijkheden.
Reageren en antwoorden verbleken bij Initiëren. Initiëren is het moedigste wat je kunt doen. Je creëert verandering waar je zelf in gelooft door te initiëren.
Leiders initiëren en zorgen ervoor dat anderen daarop moeten reageren.
5. Om succesvol te zijn moet je durven niet de hele weg succesvol te zijn
Met deze woorden spoort Godin ons aan om te blijven ondernemen. Fouten te durven maken en op basis van visie vooruit te blijven werken.
Leiders met visie weten niet precies hoe het is waar ze naartoe gaan. Met een mentaliteit om fouten te durven maken, schep je de belangrijkste voorwaarde voor succes.
6. Te veel organisaties geven meer om cijfers dan om fans.
Als consument bij andere bedrijven (banken, verzekeraars) is het vaak al te duidelijk. Je bent als individu niet belangrijk genoeg om bestaande protocollen in jouw voordeel te ontmantelen.
Met de komst van social service is er goed nieuws voor consumenten. Bedrijven moeten steeds meer die ene individuele klant met zijn of haar klacht goed helpen. Ik versprak me deze week op een congres door te zeggen; ‘maak alle business rules kapot voor die ene klant’ . Dat klink natuurlijk wat shockerend en dat is het ook. Maar als bedrijven gewoon gaan doen wat klanten willen, dan komen er zo onwijs veel fans bij. Al die potentie, dat is het goede nieuws.